top of page
  • Foto van schrijverNathalie Taelman

Vlinders

Al van kinds af aan wekken vlinders voor mij verwondering op.

Het hele proces van rups over cocon naar vlinder is bijzonder fascinerend.

De rups en de vlinder staan zo ver af van elkaar, dat men lang geleden dacht dat rupsen en vlinders geheel verschillende dieren waren. Het duurde duizenden jaren voordat mensen erachter kwamen dat de kruipende, dikke rups later in zijn leven verandert in een fladderende, tere vlinder.

De rups is een soort “eetmachine”. In dit stadium wordt gezorgd voor voldoende energie en gewicht om later een vlinder te vormen.

In de fase van “verpopping” wordt de rups omgebouwd in een vlinder. Hoe dit precies gaat is tot op vandaag nog niet gekend, maar zeker is dat bijna alle lichaamsdelen van de rups worden afgebroken. Uit deze stoffen wordt de vlinder opgebouwd.

Binnenin de pop vindt de metamorfose plaats naar het totaal andere uiterlijk van de vlinder. Hoelang dit duurt, hangt af van de soort. Dit kan gaan van enkele weken tot enkele maanden. Tenslotte barst de pop open en kruipt de vlinder naar buiten. De vleugels zijn nat en opgevouwen en de vlinder kan nog niet vliegen, en is dus erg kwetsbaar! Zodra de vleugels opgepompt zijn met bloedvloeistof, krijgen ze hun uiteindelijke vorm en kan hij vliegen.

Het toont niet alleen hoe wonderbaarlijk en volmaakt de natuur is, maar tevens dat wij als mens ook deze processen mogen ervaren.


 

"Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen.

Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen."

Sören Kierkegaard


 

Zijn we niet allemaal gulzig op zoek naar antwoorden? Leergierig naar meer inzichten? We willen begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Waarom we steeds dezelfde uitdagingen op onze weg krijgen. Hoe we ermee moeten omgaan. Met respect voor onszelf en onze omgeving.

Om de antwoorden op deze vragen te vinden, is het nodig om naar binnen te gaan. Alles te verinnerlijken. Vanuit een veilige “cocon”. Het is een periode van zelf-evaluatie, van stilte. Om vanuit die stilte antwoorden te mogen ontvangen die jou de nodige klaarheid geven en je verder brengen op jouw pad. Een pad dat toelaat trouw te blijven aan jezelf, aan je passies. Doorleefd vanuit het hart.

Dit proces van transformatie begint heel stil van binnenin en straalt geleidelijk aan naar buiten toe, de wereld in. Het brengt je in je kracht. Om zo de beste versie van jezelf te worden.

Het is absoluut geen evident proces. Want nieuwe inzichten betekent ook nieuwe keuzes. Verandering. Onzekerheid. Angst voor het onbekende. Loslaten van oude, vertrouwde ideeën en gewoontes. Om zo plaats te maken voor nieuwe ervaringen en uitdagingen.

Het voelt natuurlijk veel veiliger om pas een deur achter ons dicht te trekken als we de volgende deur al zien opengaan. Helaas werkt het zo niet. Niet in de natuur, en niet voor ons als mens. We kunnen onmogelijk een nieuwe bladzijde lezen in een boek als we steeds blijven steken op de vorige.

Meestal zijn wijzelf degenen die onze groei in de weg staan. Uit angst niet goed genoeg te zijn. Er niet bij te horen. Te falen. Mensen teleur te stellen, onszelf incluis. Angst om gekwetst te worden als we onszelf durven zijn.

Angst is echter een slechte raadgever en vervreemdt ons van datgene wat leeft binnen in ons. Daardoor missen we onze kans om echt open te bloeien en uit te vliegen.

Het vereist doorzetting en vertrouwen in de toekomst om een nieuwe weg in te slaan. Durf vooral geloven in jezelf. Want zelfvertrouwen en een sterk gevoel van eigenwaarde zijn onontbeerlijk voor jouw groei als mens. Een vogel die op een tak zit, is nooit bang dat de tak zal breken. Want het vertrouwen van de vogel rust niet op de tak, maar op de kracht van zijn eigen vleugels. Voed jouw kracht ! Jouw pad is echt de moeite waard. Ontdek het. Waag de sprong en ervaar wat het leven jou brengt. In alle vrijheid en geluk. Net zoals de vlinder !


Benieuwd naar mijn volgende nieuwsbrief?

Schrijf je in via Contact.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Buitengewoon

Ik herinner mij nog de woorden die ik als kind zo vaak hoorde van mijn moeder: “Doe maar normaal, dat is al zot genoeg.”

Spiegels

Graag wil ik deze nieuwe blog beginnen met een spreuk die voor mij heel belangrijk bleek te zijn.

Reiki

“Een geschenk aan jezelf”, met die woorden startte jaren geleden mijn Reiki opleiding.

Comments


bottom of page