top of page
  • Foto van schrijverNathalie Taelman

Reiki

“Een geschenk aan jezelf”, met die woorden startte jaren geleden mijn Reiki opleiding.

Ik begreep op dat moment nog niet goed wat ik me daarbij moest voorstellen. Als zorgverlener wil ik me in de eerste plaats ten dienste stellen van anderen. Dat deze opleiding ook een geschenk aan mezelf zou zijn, daar had ik geen rekening mee gehouden.

Nu, enkele jaren later, als Reiki Master, besef ik pas ten volle hoe belangrijk deze eerste woorden waren.


Misschien is het opportuun om eerst wat meer te vertellen over Reiki.

Het is een Japans woord dat is samengesteld uit de woorden “rei” (universeel) en “ki” (levenskracht). Deze universele levensenergie is overal om ons heen en aanwezig in alles wat leeft. Het is de essentiële energie waaruit wij bestaan.


Reiki is een methode waarbij gewerkt wordt met het sturen van deze kosmische energie. We zijn allemaal in staat om vanaf onze geboorte deze energie vrij op te nemen en door te geven. Het is een geneeswijze die al eeuwen oud is en die iedereen bewust kan leren toepassen. Reiki zorgt ervoor dat tekorten aan energie in ons lichaam worden opgelost zodat de natuurlijke balans zich kan herstellen. Deze geneeswijze is gebaseerd op handoplegging. Tijdens een Reiki behandeling geef ik deze energie door via mijn handen, waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt.


Reiki ondersteunt, versterkt en versnelt onze genezingsprocessen. Het is een eenvoudig en liefdevol pad naar heling en bewustzijn. Het werkt op alle vier de niveaus van ons lichaam: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Ons lichaam heeft een geweldig zelfregulerend genezend vermogen. Door allerlei factoren kan dat vermogen gehinderd worden en kunnen er in het lichaam blokkades optreden. Je bent dan uit balans en kwetsbaarder voor ziekten.

Terwijl Reiki het genezend vermogen activeert en energiebanen weer in beweging brengt, ervaren we ontspanning en rust. Stap voor stap brengt het je weer dichter bij jezelf. Het is inzetbaar bij elke verstoring en ziekte en kan naast elke andere vorm van behandeling worden toegepast.


De behandeling kan door iedereen anders worden ervaren. De ene voelt de energie als warmte of trillingen, de ander ziet de energie in kleuren. Of je merkt helemaal niets en geeft jezelf over aan het vertrouwen. Het bijzondere aan Reiki is dat het zijn eigen intelligentie heeft en daar naartoe gaat waar het meest nodig is in het lichaam. Zo kan iemand langskomen voor een bepaalde fysieke klacht, maar doordat de emotionele onbalans in het lichaam groter is, zal de energie van de Reiki behandeling daar eerst naartoe gaan. Dit komt omdat de nood aan helende energie op het emotioneel vlak groter is en daardoor automatisch meer energie aantrekt.


Hoewel Reiki ondertussen al een tijdje ingeburgerd is in onze Westerse samenleving, ondervind ik nog steeds veel scepticisme hieromtrent. Begrijpelijk. We zijn immers allemaal opgegroeid met het idee dat we genezing pas kunnen verkrijgen door iets externs tot ons te nemen. Medicatie bijvoorbeeld. Dat is zichtbaar en tastbaar. Het idee dat ons lichaam onze bloedeigen apotheek is die ons kan voorzien van alles wat we nodig hebben om gezond te zijn en te blijven, lijkt onwaarschijnlijk. En toch ….

 

"Don’t seek, don’t search, don’t ask, don’t demand.

Relax.

If you relax, it comes.

If you relax, it is there.

If you relax, you start vibrating with it."

OSHO

 

Niet alles wat onzichtbaar is, wordt in twijfel getrokken. Neem nu de lucht die we in- en uitademen. Deze is toch ook onzichtbaar? Waarom geloven we dan dat die aanwezig is en ons alles geeft wat nodig is om te kunnen blijven ademen? Zonder twijfel, zonder angst dat er bij de volgende inademing te weinig CO2 kan aanwezig zijn in die onzichtbare luchtpartikelen …

Of neem nu radiogolven. Zie jij die ergens? Toch hoor je muziek als je de radio aanzet. De frequentie (lees energie) is zelfs verschillend per radiozender! Dan twijfelen we toch ook niet aan ons gehoor of het ons misschien in de maling neemt?

Ik kan zo nog even doorgaan met wifi, bluetooth, …


Zou het dan niet een enorm geschenk zijn aan jezelf om een Reiki behandeling te mogen ervaren? De twijfel los te laten en de universele energie te laten doen waar die goed in is: helen en eenheid brengen?


Het ligt in onze aard om te proberen achterhalen waar onze klachten vandaan komen. Het is begrijpelijk dat we met onze ratio op zoek zijn naar het waarom van een ziekte of aandoening. Nochtans is het niet nodig om altijd een oorsprong of uitleg te kennen om ons dichter bij de oplossing te brengen. Als wij met ons verstand even een stapje opzij zetten, krijgt ons lichaam de kans om zichzelf te helen en weer in balans te brengen. Ons lichaam heeft immers een eigen intelligentie en weet heel goed wat er nodig is om het evenwicht te herstellen. Onze uitdaging bestaat erin onze verwachtingen los te laten en ons over te geven aan de wijsheid van deze universele levensenergie.


Ikzelf heb mogen ervaren hoe wonderlijk deze energie werkt. Tijdens de Reiki I werd mij al snel duidelijk dat ik deze opleiding niet alleen volgde om anderen te helpen. Als ik immers een behandeling geef, ben ik als “gever” een kanaal voor deze universele energie. En dan wil ik zo “zuiver” mogelijk zijn. Als ik te veel mijn best wil doen en te gespannen ben, dan kan ik geen open kanaal zijn. Het was dus belangrijk om liefdevol, zacht en met respect naar mezelf te kijken. Het voelde goed om iedere dag een korte, krachtige behandeling aan mezelf te geven. Ik voelde me letterlijk “lichter” worden. En dat kwam ook de “ontvanger” ten goede. Voor mij was dit heel waardevol. Het leerde mij met mildheid te kijken naar mezelf. Naar pijnpunten die onverwachts naar de oppervlakte kwamen en aandacht vroegen. Daarbij mogen stilstaan en tezelfdertijd stil worden vanbinnen. Het leverde heel wat inzichten op waar ik enorm dankbaar voor ben. Die inzichten gaven mij op hun beurt meer “uitzicht” op waar ik naartoe wou. En één van die inzichten was het besef dat ik deze levensenergie, deze geneeswijze graag wil inzetten om anderen te helpen op hún weg.


Bij een eerste sessie wordt er tijd voorzien voor een intakegesprek (15€), bovenop de behandeling van 1 uur (60€). Om de eventuele drempel naar een eerste sessie wat kleiner te maken, wordt de 15€ intake niet aangerekend, indien je mij vóór 30 april contacteert voor het inplannen van een sessie. Dit is mijn Reiki cadeau aan jou!


Dus ik zou zeggen: laat je omringen door deze zachte, helende energie.

Het enige wat jij moet doen, is de verwachte uitkomst loslaten.

Ervaren en beleven wat er zich aandient, zonder oordeel.

Wetende dat Reiki onvoorwaardelijk is.

Het doet wat op dat moment voor jou het meest belangrijk is.

Sowieso brengt het jou verder op joúw weg.


Benieuwd naar mijn volgende nieuwsbrief?

Schrijf je in via Contact.


114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Buitengewoon

Ik herinner mij nog de woorden die ik als kind zo vaak hoorde van mijn moeder: “Doe maar normaal, dat is al zot genoeg.”

Spiegels

Graag wil ik deze nieuwe blog beginnen met een spreuk die voor mij heel belangrijk bleek te zijn.

Angst

“Mama, ik ben bang in het donker.” “Papa, ik heb schrik dat het me niet zal lukken. Wat als ik val?” “Mama, ze gaan me uitlachen” … Bang zijn. Schrik hebben. ANGST. We krijgen er allemaal mee te maken

Comments


bottom of page