top of page
  • Foto van schrijverNathalie Taelman

Verandering

Verandering maakt ons allemaal bang. We houden graag vast aan dingen die we kennen, ook al zijn die niet altijd even goed voor ons. We hebben als het ware een evenwicht gevonden dat niet meer werkt. Verandering houdt in dat we loslaten waarmee we sterk vertrouwd zijn. Dat brengt vaak onzekerheid met zich mee.

Een gewoonte in onze hersenen ziet eruit als een druk bereden autosnelweg. Wat we al lang en veel doen, zorgt voor diepe sporen in de weg. Eens we een bepaalde gewoonte gecreëerd hebben, kunnen we die niet meer wissen in de hersenen. Het is dan ook onmogelijk om te zeggen: vanaf nu zal ik dat nooit meer doen. Er blijft immers een diep spoor aanwezig in de hersenen. Wat we wél kunnen doen, is een nieuw spoor aanmaken. Een nieuwe gewoonte, die liefst zo veel mogelijk afwijkt van de oude, zodat de nieuwe sporen niet kunnen samenvallen met de oude.

Met die wetenschap, moet het niet verbazen dat veranderen of nieuwe gewoontes creëren helemaal niet eenvoudig is. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen. Tezelfdertijd is het wel zo dat een nieuwe gewoonte reeds een duidelijk spoor in de hersenen vertoont zodra die gedurende drie weken intensief geoefend wordt.

Durven veranderen is een grote stap. Het is ook een dankbare stap, omdat die je op weg helpt in de richting van oplossingen. Het verlost je ook van het ter plaatse blijven trappelen. Aangezien de meeste mensen het proces van verandering beangstigend vinden, raad ik altijd aan ervoor te kiezen om in kleine stapjes verandering op gang te brengen. Kleine successen nodigen immers uit tot meer! Ze lijken misschien banaal, tezelfdertijd openen ze de deur naar een nieuwe, gewenste toekomst.

Verandering impliceert meestal dat je een bepaalde routine doorbreekt. Dan is het niet zinvol om je te fixeren op wat niet meer kan of mag. Voortdurend denken: ik mag niet meer roken, niet meer drinken, niet meer depressief zijn, … helpt helemaal niet. In onze hersenen wordt het woord niet namelijk niet geregistreerd. Als ik jou vraag om niet te denken aan een roze olifant, dan is dat het eerste waaraan je denkt. De dag dat je beslist om op dieet te gaan, denk je letterlijk: ik mag niet meer zoveel eten. Dat alleen al is voldoende om de hele dag bezig te zijn met eten. Eigenlijk is dat niet verwonderlijk. De niet wordt in de hersenen niet vastgehouden, waardoor enkel het woord eten overblijft in jouw gedachten.


 

"If nothing ever changed, there would be no butterflies."


 

Het komt er dus op neer om te denken wat je wél wil. Deze denkpatronen worden wél geregistreerd in de hersenen, dus heb je ook meer kans om te slagen in wat je wil. De kunst bestaat erin om – tijdens een proces van verandering – jouw focus te leggen op waar je naartoe wil en dat beeld voor ogen te blijven houden.


Het grootste struikelblok dat mensen ervan weerhoudt om verandering op gang te brengen, is het gebrek aan geloof in zichzelf. Ze geloven immers niet dat het hen zal lukken. Veelal zijn we erg streng voor onszelf. Als een vriend of kennis ergens in faalt of tekort schiet, hebben we vaak bemoedigende woorden klaar. Voor onszelf daarentegen zijn we veel minder mild. We denken meteen: zie je wel, ik had nog gedacht dat het fout zou aflopen, ik had beter moeten weten, …

Je zou kunnen stellen dat we op de ene schouder een klein engeltje hebben en op de andere een klein duiveltje. Het engeltje is daar meteen om anderen moed in te spreken. De duivel daarentegen staat altijd klaar om eigen fouten en tekortkomingen in de verf te zetten.

Vandaar het belang van jouw focus.

Een Cherokee-indiaan vertelt aan zijn kleinzoon dat er in ieder mens een goede en een slechte wolf zit die allebei vechten voor onze aandacht. De slechte wolf kenmerkt zich door boosheid, woede, afgunst, leugens, laag zelfbeeld. De goede wolf typeert zich vooral door vreugde, hoop, empathie, zelfzorg, mildheid. Als de kleinzoon vraagt welke wolf uiteindelijk wint, dan antwoordt de grootvader: degene die jij voedt.

Want jouw energie is daar waar jouw aandacht is. Dus als je aandacht gaat naar negatieve gevoelens, dan gaat ook alle energie daar naartoe. Door je aandacht te richten op positieve zaken in het leven, wordt jouw energie automatisch groter. Met andere woorden: wat veel aandacht krijgt, zal groeien.

Elk proces van verandering, van transformatie, is in wezen een uitnodiging om je aandacht te vestigen op het leven dat je graag wil. Je slaat de bladzijde om en daarmee geef je jezelf de kans een blanco bladzijde in te vullen met nieuwe dromen, nieuwe mensen, nieuwe ervaringen, …

Gun jezelf die kans. Hou die toekomst voor ogen. Beeld je in hoe het zou voelen om nu al in die toekomst te leven. Met elke positieve gedachte breng je die toekomst een stapje dichter!



Benieuwd naar mijn volgende nieuwsbrief?

Schrijf je in via Contact.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Buitengewoon

Ik herinner mij nog de woorden die ik als kind zo vaak hoorde van mijn moeder: “Doe maar normaal, dat is al zot genoeg.”

Spiegels

Graag wil ik deze nieuwe blog beginnen met een spreuk die voor mij heel belangrijk bleek te zijn.

Reiki

“Een geschenk aan jezelf”, met die woorden startte jaren geleden mijn Reiki opleiding.

Comentários


bottom of page