top of page
  • Foto van schrijverNathalie Taelman

Gedachten zijn krachten

Gevoelens en gedachten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een mindere dag hebt, voel je je niet zo energiek, moet je je overal naartoe slepen en lijkt de wereld een onoverkomelijke berg. Dat gevoel creëert automatisch sombere gedachten in je hoofd. Ben je ’s morgens wel goedgeluimd uit bed gestapt, dan verloopt de dag helemaal anders. Je kan alles aan en je raast doorheen de dag alsof je energie teveel hebt. Het goed gevoel verspreidt zich in je gedachten en je bent blij en tevreden met jezelf. Gedachten brengen gevoelens op gang en vice versa. En die liggen altijd in lijn met elkaar.

Als je dit patroon wil doorbreken, is het nodig je gedachten doelbewust te sturen in de richting van de gewenste gevoelens. Als je een moeilijk gesprek met iemand te wachten staat, bedenk dan eens hoe je je achteraf zal voelen. Wat kan deze hindernis je leren? Welke nieuwe mogelijkheden levert het op? Wat doet dit met je?

Het komt erop neer jezelf het beste scenario voor ogen te houden en je in te beelden hoe het zal voelen eens je dat verwezenlijkt hebt. Wat zal je dan doen? Hoe zal je je voelen? Durf te geloven in een goede afloop. De energie die vrijkomt bij een ingebeeld positief scenario zal je merkbaar verder brengen.

Als je denkt dat het slecht zal aflopen, is de kans inderdaad groter dat het effectief slecht zal aflopen. De zogenaamde “self-fulfilling prophecy”. Door jouw energie te steken in een mogelijk rampscenario, beïnvloed je onbewust alle factoren die ervoor zorgen dat het inderdaad slecht zal aflopen. Probeer dit te vermijden door jezelf bemoedigend toe te spreken en écht te geloven dat het wel zal lukken.

 

“When you change the way you look at things,

the things you look at change.”

Wayne Dyer

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat negatieve gedachten bepaalde biologische processen op gang brengen die helemaal anders zijn dan bij positieve gedachten. Er worden andere hormonen en chemische stoffen vrijgegeven die een effect hebben op ons lichamelijk

welbevinden. Vandaar dat mensen ook zeggen: ik denk niet alleen dat het niet zal lukken, ik voel ook dat ik de energie niet heb om het te doen lukken.

Goed nieuws hierbij is dat je deze negatieve spiraal kan omdraaien naar een positieve. Als je leuke, positieve, bemoedigende gedachten hebt, dan voel je je ook beter in je vel, energieker en blijer. Dus waarom zouden we die kennis niet gebruiken in ons voordeel? Dit kan door ons te oefenen in het bewust worden van onze gedachten. Wanneer we er onszelf op betrappen dat we negatieve gedachten hebben, dan kunnen we ze doorbreken en aan iets anders denken.


Een mens heeft ongeveer 70.000 gedachten per dag! Dat zijn er héél wat. Van de meeste zijn we ons niet bewust. Andere gedachten blijven in ons hoofd hangen en lijken soms zo écht dat we de voeling met de realiteit verliezen. Ze gaan met ons aan de haal en we bouwen als het ware immense luchtkastelen in ons hoofd die ons meenemen naar de slechtst denkbare scenario’s. Wees je ervan bewust dat het slechts gedachten zijn. Niets meer en niets minder. Met een speldenprik zijn al die luchtkastelen in een wip verdwenen. Nochtans voelen ze in onze beleving heel echt aan.

Als je ervan bewust bent dat dergelijke gedachten in jouw hoofd blijven hangen, ga dan iets anders doen. Iets wat de gedachten afleidt: een boek lezen, het avondeten klaarmaken, tijd doorbrengen met de kinderen of buiten in de tuin. Stap eens uit je hoofd. Geef je gedachten

een time-out. Je zal er opvallend rustiger van worden.

Mocht het dan toch nog slecht aflopen en jouw gedachten worden waarheid, hou dan voor ogen dat we allemaal wel eens tekort schieten. Iedereen is perfect op zijn eigen manier. Het komt erop neer aandacht te blijven hebben voor jouw positieve kenmerken. Wat maakt jou uniek en graag gezien bij andere mensen? Wat waarderen ze in jou? Op welke manier maak jij een positief verschil naar anderen en naar jezelf?

Mildheid en zelf-acceptatie zijn van groot belang bij verandering.


Benieuwd naar mijn volgende nieuwsbrief?

Schrijf je in via Contact.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Buitengewoon

Ik herinner mij nog de woorden die ik als kind zo vaak hoorde van mijn moeder: “Doe maar normaal, dat is al zot genoeg.”

Spiegels

Graag wil ik deze nieuwe blog beginnen met een spreuk die voor mij heel belangrijk bleek te zijn.

Reiki

“Een geschenk aan jezelf”, met die woorden startte jaren geleden mijn Reiki opleiding.

コメント


bottom of page